REKO-ringar i Sverige

REKO-ring är konceptet som tagit Sverige med storm och skapat ett helt nytt sätt för Sveriges bönder och mathantverkare att nå ut direkt till konsument.

Att handla lokalt och på det sättet stötta lokala företag, bidra till minskad klimatpåverkan och dessutom få godare mat låter som ett enkelt beslut. Och om man ser på hur konceptet med REKO-ring har utvecklats sedan det lanserades i Sverige 2016. Idag finns det ca 150 REKO-ringar runt omkring i hela Sverige och folkrörelsen har bara börjat.

REKO står för REjäl KOnsumtion, men REKO betyder också schysst, trevligt och rättvist. Handeln sker direkt mellan konsument och varje enskild producent. Affären och dialogen sker på facebookgrupper där producenterna har möjlighet att presentera de varor man erbjuder. Som konsument har du möjlighet att ta del av erbjudanden och beställa det du önskar direkt i kommentarsfältet. Betalningen görs i de flesta fall upp i förhand via exempelvis Swish. Utlämning av varor sker endast vid ett fåtal tillfällen men ofta med en viss kontinuitet, exempelvis varannan vecka eller liknande men detta varierar från ort till ort. Utlämning sker också vid en förutbestämd plats, ofta en parkering, torg eller annan samlingsplats. Där hämtar konsumenterna upp det de beställt från varje enskild aktör. Det gäller alltså att ha koll på om det finns en REKO-ring på din ort samt hur det fungerar just där. Reglerna går att läsa i respektive REKO-rings grupp på Facebook. Grupperna är öppna så det är bara att bli medlem om du vill testa!

Har du koll på närmsta REKO-ring?

Vi på LokalKompis.se tycker att REKO-ring är ett strålande initiativ och vill gärna att fler ska få upp ögonen för konceptet och på det sättet öka den lokala handeln. I Sverige är det Hushållningssällskapet som har fått uppdraget av Jordbruksverket att utveckla och informera om REKO samt bidra till att fler REKO-ringar skapas i landet. De har tagot fram en grym karta där du hittat samtliga REKO-ringar i Sverige och kartan uppdateras löpande. Vi har fått möjlighet att visa ut kartan till er här nedan.

Så kommer du igång och handlar REKO

  1. Leta upp din närmsta REKO-ring på kartan ovan och sök sedan rätt på facebookgruppen och ansök om medlemskap.
  2. Läs riktlinjerna och sedan är det bara att välja och vraka bland de utannonserade varorna, beställ genom att kommentera i producenternas inlägg.
  3. Hämta din beställning på den avtalade mötesplatsen. Betalar gör du enkelt via Swish eller kontanter.

Argument för att handla REKO

  • Du får möjlighet att handla direkt av den som producerat maten som ska hamna på din tallrik.
  • Du hittar fina och färska råvaror (ofta efter säsong) och du vet exakt var maten kommer ifrån.
  • Det som erbjuds på REKO går oftast inte att hitta någon annanstans.
  • Du stöder lokala företag och den lokala ekonomin.
  • Du bidrar till att minska långa transporter och onödiga förpackningar.
  • Matsvinnet minskar eftersom alla varor är förbeställda och allt som produceras går ut till konsument.
  • Och viktigast av allt så smakar maten betydligt bättre:)
Hål utkik efter den här loggan.