Så handlar du på ett sätt som stärker den lokala ekonomin

Vi på LokalKompis har nödvändigtvis inte facit men vi har i alla fall några idéer som vi tror skulle bidra till en starkare lokal ekonomi och bidrar till fler lokalproducerade varor och tjänster. 

  1. Köp ursprungsmärkt, vare sig du handlar på en marknad eller i en butik. Att köpa svenskt är visserligen en sak men ännu hellre gårdsmärkning. Är det andra förädlade varor kan det vara en god idé att undersöka var råvarorna kommer ifrån. Ställ gärna frågan i klädbutiken nästa gång också👍
  2. Kravmärkt i all ära men för små producenter kan det ofta bli för dyrt att skaffa märkningen. Det behöver i dessa fall inte vara något fel på processerna eller djurhanteringen. Hör med bonden eller läs på hemsida/förpackning. 
  3. Näthandel är på många sätt kanon, inte minst ökad tillgänglighet men hur stöttar det den lokala servicen och handeln? Det kan vara värt att tänka på nästa gång du önskar bättre service i ditt närområde:)
  4. Många väljer att storhandla innan man åker till sitt fritidshus. Vore det inte bättre om den lokala handlaren fick sälja maten och varorna som ska konsumeras i området? Vi är i alla fall övertygade om att en sådan prioritering hade bidragit till fler arbetstillfällen på landsbygden. 
  5. Vilka krav ställer du på krogen? Var kommer köttbiten ifrån? Under vilka förhållanden är fisken odlad? Var kommer grönsakerna ifrån? Vår uppmaning är att välja rätter med lokala ingredienser om det finns. Saknas det helt på menyn? Ställ då frågan till personalen för att skapa efterfrågan och ändra deras inköp. 
  6. Handla efter säsong. Vårt nordiska klimat gör det svårt att odla hela året runt på de flesta platser i landet. Med ett och annat husmorsknep i rockärmen kan du handla frukt och grönt på sommaren som du sedan kan ta fram när hungern sätter in en kall vinterdag. Lägg in, sylta, förväll, konservera osv. 
  7. Minskad klimatpåverkan på köpet. Genom att handla mer lokalt bidrar du dessutom till minskade transporter och därmed minskad klimatpåverkan. Visste du exempelvis att ett importerat äpple från New Zeeland (som ät en stor äppelimport till Sverige) kräver cirka 6 gånger mer energi innan det hamnar i din mun än ett svenskt äpple. Den största skillnaden är såklart den långa transporten. 

Extra tips särskilt i tider av virusspridning i samhälle

I dessa tuffa tider är det extra viktigt att stötta lokala företag som du vill ska vara kvar när krisen är över. Några extra tips för att inspirera i ”Coronatider”:

  1. Köp presnetkort hos lokala företag som erbjuder det. Det gör förvisso inte att försäljningen av varor ökar men du hjälper till att förbättra likviditeten. 
  2. Boka hemleverans eller Take away. Kan inte du gå till krogen får krogen komma till dig. Beställ mat från de lokala företagen och när du ändå är där och hämtar tycker vi att du ska du ska köpa något dyrt alkoholfritt att dricka för att unna dig själv men också för att kompensera för den viktiga dryckesförsäljningen som annars uteblir vid take away. 
  3. Beställ leveranser. Många transport och taxibolag har det extremt tiggt i dessa tider. Stötta genom att beställa hemleverans av mat eller andra varor. 

Vad tycker du om våra tips? Dela dem gärna med nära och kära om du tycker de var bra! Har du fler tips för hur gemene man kan bidra till att stärka den lokala ekonomin och stimulera lokal produktion och förädling? Maila oss så kan vi sprida de vidare! 


Här hos LRF kan du läsa mer om svensk mat. 

Lokalkompis.se är ett initiativ från marknadsföringsbyrån Fjällbyrån.

Marcus Ståhl
Author: Marcus Ståhl

Marcus är från Stockholm men flyttade till landet, närmare bestämt till Klövsjö i fjällen. Brinner för marknadsföring, digitalisering och härliga smakupplevelser.